top of page

Kirsi Vahtera   I    Routa Design

Suomalainen seppämestari, kuvanveistäjä ja muotoilija Kirsi Vahtera on kulttuurin parissa koko uransa työskennellyt monipuolinen taiteilija, joka on saavuttanut huomiota niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.
Ensimmäinen näyttely Vahteralta nähtiin vuonna 2004 Kihniössä, ja siitä lähtien hän on vakiinnuttanut asemansa suomalaisen taiteen kentällä. Vahtera on suorittanut taiteen perusopettajan pedagogiset erikoistumisopinnot, ja hänen intohimonsa taiteen ja perinnekäsitöiden opettamiseen näkyy monipuolisina työpajoina ja opetusta tarjoavina tapahtumina.

Vuoden 2023 aikana Vahtera on tuonut yleisön eteen peräti 12 näyttelyä, joista osa on ollut yhteisnäyttelyitä. Erityisen huomionarvoinen on ollut ”Kruunajaiset”-sarja, joka esittelee suomalaisen mytologian naishahmoja. Sarja on ollut esillä kuudessa galleriassa, ja se koostuu kymmenestä rautaisesta kruunusta kantajineen. Vahtera on itse valmistanut näyttävät kruunut, niiden kantajien korut ja asut, sekä valokuvannut kruunut kantajineen.

Vuonna 2022 Vahtera palkittiin vuoden taideseppänä ja on nykyisellään aktiivisesti mukana kansainvälisessä Naisväki - Creatures of Power -näyttelyhankkeessa, toimien yhtenä kolmesta taiteilijasta. Lisäksi Vahtera johtaa ja koordinoi Mythological Finland -hanketta, joka pyrkii tuomaan suomalaisen mytologian ja Kalevalan taruston monialaisen taiteen keinoin valokuvanäyttelyiden muodossa yleisön tietoisuuteen.

Kirsi Vahteran työssä yhdistyvät perinne, mytologia ja käsityötaito. Vahteran teoksissaan tietäjät ja muut myyttiset sankarhahmot, neidonvaajat, karhut, Manalan ja Hiiden yliluonnolliset eläimet sekä Vanhoista kansanrunoista tuttu Kalevalan maailma taipuvat. rautaesineiksi, joilla on vahva ääni.

Perinne elää vahvasti Vahteran töissä, vaikka hän ei pyrikään toteuttamaan teoksiaan pelkästään perinteisin sepäntyön menetelmin. Raudan olemus, käsityötaito ja ammattiylpeys ovat keskeisiä elementtejä hänen luomuksissaan. Vahtera haluaa tuoda esiin sepän ammattitaitoa ja raudan taonnasta syntyviä mahdollisuuksia ilmaisukeinona. Hänen tavoitteenaan on luoda nykyaikaisempi kuva unohtuneesta kulttuurista, jossa sepät eivät olleet ainoastaan tarvekalujen valmistajia, vaan myös moninaisia tehtäviä suorittavia yhteisön jäseniä.

Muinaisajan sepät toimivat yhteisöissään tietäjinä, lääkäreinä ja raudan käsittelijöinä, ja heihin liittyi magian sävyttämä mystiikka. Raudan tarina, syntymisestä sen työstämiseen, oli kietoutunut suomalaiseen mytologiaan. Tarinan mukaan rauta syntyi kolmen luonnottaren rinnoista ja löysi tiensä sepän työstettäväksi. Vahtera taitaa tämän tarunomaisen perinteen ja tuo sen näkyviin teoksissaan.

Vahtera haluaa töillään nostaa esiin suomalaisen ihmisen, metsät haltioineen ja henkineen, sekä pyhyyden läsnäolon jokaisessa hetkessä. Erityisesti hän korostaa naisen roolia, yhteisön kannattelijana. joka kohtasi ne valtavat surut ja vastoinkäymiset, joihin miehillä ei ollut voimaa. Naiset torjuivat pimeyttä. He olivat läsnä elämän alkamisen ja päättymisen hetkinä.

“Muinoin tieto siirtyi eteenpäin opettamisen, runonlaulajien ja tarinoiden keinoin. Toivon voivani teoksillani tarjota jotakin samankaltaista: herättää taiteen keinoin näkemään lämmön ja vahvuuden juurissamme. Herättää tarinat eloon. Koskettaa uinuvaa arvostusta omaa perintöämme kohtaan.”

Kirsi pajalla

Kuva: Jarmo Rantanen

bottom of page