top of page

Johanna Sinisalo

Neidonvaajan muotokielessä on viittauksia historiaamme ja myytteihimme, menneisyyden vahvoihin naisiin. Emme silti välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, että kansanperinteemmekin on kulkenut miehisen seulan läpi. Kalevalaan on valittu runsaasta suullisesta aineistosta ne osat, jotka ovat sopineet silloiseen pirtaan ja tukeneet vallitsevia käsityksiä sukupuolten tehtävistä. Louhi on toki naiseksi poikkeusyksilö, mutta voimakas nainen oli tuolloin väistämättä paha, naiselle luontevampaa oli olla toisten puolesta uhrautuva hahmo tai suoranainen uhri. Väinämöisen ja Ainon kohtaaminenhan on kuin paraskin #metoo-raportti.

Tämä naisen paikka yhteiskunnassa on välittynyt kansanperinteestä muuhunkin taiteeseen ja kulttuuriin. Naisen osa on ollut toimia korkeintaan taiteen muusana, mahdollistajana, mallina tai palkintona. Kuinka vähän aikaa onkaan ollut naisia kirjailijoina ja kuvataiteilijoina, arkkitehteina tai teatteriohjaajina? Täysin marginaalissa ja naiset ovat edelleen vaikkapa elokuvaohjaajina ja säveltäjinä. Minulta on kysytty vielä 1980-luvulla, miten ihmeessä naiset voivat muka kirjoittaa tieteiskirjallisuutta.

Nimenomaan kirjallisuuden alalla on tutkitusti todettu, että miehet lukevat lähinnä miesten kirjoittamia kirjoja, naiset taas tasaisesti molempien sukupuolten kirjoja. Kysyttäessä miehet ovat todenneet, että ”naisten aiheet ja asiat” eivät kiinnosta, aivan kuin naisten kirjat olisivat pelkkää äitiyden kuvausta tai seikkailuja huulipunaostoksilla. Silti esimerkiksi suomalaisesta muille kielille käännetystä kirjallisuudesta tällä hetkellä erittäin suuri osa on naisten käsialaa; laatua, lahjakkuutta ja universaalisuutta meiltä ei todellakaan puutu.

Naiset kuluttavat suurinta osaa kotimaisesta kulttuurista. Me käymme teatterissa ja konserteissa, ostamme ja luemme kirjallisuutta enemmän kuin miehet. Meillä on kanttia olla esillä rohkeasti ja ottaa myös kulttuurissa oma paikkamme siekailematta. Verkostoituminen, solidaarisuus ja toistemme tukeminen on tässä työssä todella tärkeää, sillä taide ja kulttuuri muokkaavat arvoja ja kyseenalaistavat luutuneita käsityksiä. Taiteen avulla me lopulta muutamme maailmaa.

Johanna Sinisalo
bottom of page