top of page

Elsa Wellamo

Valokuvaajana koen sydämen asiakseni nostaa kuvattavieni arvostusta omasta olemuksestaan ensisijaisesti heidän omissa silmissään.

Löytää ne upeimmat kuvakulmat, joista he eivät joko olleet alkujaankaan tietoisia, tai jotka ovat arjen pyörityksessä jääneet taka-alalle. Ja onnistuessani, kun todellakin saan ihmisen näkemään itsensä aidosti omassa persoonassaan upeana, myös minä saan uskoa ja voimaa omaan tekemiseeni.


Miten tämä liittyy tasa-arvoon?


On ollut naisena etuoikeus saada elää Suomessa, missä tasa-arvon eteen tehdään aidosti hartiavoimin töitä. Tavoitteeseen, todelliseen tasa-arvoon, on vielä kuitenkin rutkasti matkaa. Eräs, mihin olen kiinnittänyt viime aikoina erityisesti huomiota, on se, miten nyky-yhteiskunnassa on noussut tavaksi alentaa toisia ylentääkseen toista. Ja kyseinen keskustelukulttuuri näkyy kaikkialla, missä aihe vähääkään nostattaa tunteita pintaan.

Ikävä kyllä, me naiset harrastamme alentamista myös toisiamme kohtaan: ”In a world full of Kardashians, be a Canth”-meemi kiertää jälleen sosiaalisessa mediassa. Lopetetaan moinen nyt.


Tänään, tasa-arvon päivänä toivon sydämestäni, että ollaksemme todella kuin Canth, ollaksemme arvostettuja vaikuttajia, nostakaamme toisiamme sen sijaan, että alentaisimme muita.


Keskitytään siihen, miten puhumme naiseudesta ja miten puhumme myös miehistä. Lopetetaan jo ajatuksen tasolla asettamasta meitä vastakkain. Ajatukset johtavat sanoihin ja sanat tekoihin ja sitä kautta tasa-arvo on taas muutaman askeleen lähempänä. Vierellämme kasvavat lapset ottavat meistä mallia.


Todellinen voimanainen ei ole se, joka ratsastaa toisten heikkouksilla, vaan se, joka toiminnallaan auttaa muita vahvistamaan itsejään. Be a Canth, ole voimanainen.


Kuvani on ottanut teini-ikäinen tyttäreni, Moora Olliina.

Elsa Wellamo
bottom of page