top of page

Louhikon perinnekulttuuritapahtuma

Lahtelainen Louhikko on seppämestari Kirsi Vahteran, puuseppä Tapio Kangasniemen ja runoilija Tomi Kuisman ristitaiteellinen taidekollektiivi, joka ammentaa inspiraatiotaan suomalaisesta kansanperinteestä ja tarustoista. Heidän töissään nivoutuu yhteen myyttinen menneisyys, sekä kansantarut ja Suomen luonto on läsnä niin raudan, puun, kuin sanojenkin muodossa. Louhikko aloitti yhteisen työskentelynsä alkuvuodesta 2017.

LOuhikon perinnekulttuurirapahtuma.jpg

1.9.2018 Lahden torilla järjestetty taidekollektiivi Louhikon taidelauantain tapahtuma esitteli perinnekulttuuria ja käsityötekniikoita työnäytösten, työpajojen, runonlausunnan, musiikin., luentojen ja näyttelyteosten keinoin. Yleisötapahtumassa  halukkaat pääsivät kokeilemaan tuotteiden valmistusta perinnetekniikoin sekä tapaamaan käsityöläisiä työnsä äärellä.

Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esiin suomalaista kulttuuria, sen ydintä, juuria ja katoavaa kansanperinnettä elämyksellisellä tavalla. Tapahtumassa toteutettiin useita käsityöalan ammattilaisten pisteitä, joissa järjestettiin sekä työnäytöksiä, että yleisölle avoimia työpajoja.

Työpajojen yhteydessä oli mahdollista perehtyä tekniikoiden historiaan ja merkitykseen kulttuurissamme myös
tekstinja kuvien muodossa erillisiltä infotauluilta.
Työpajoilla valmistttiin erilaisia tuotteita tuohisormuksesta metalliriipukseen jotka jäivät osallistujille muistoksi tapahtumasta
ja mahdollistivat kokemuksen voiman löytämisestä omasta kulttuurista sekä käsin tekemisen merkityksellisyydestä.
Työskentely oli kaikille osallistujille maksutonta. Tapahtuman yhteydessä oli myös Louhikko-taidekollektiivin suomalaisesta luonnosta ja mytologiasta ammentava näyttely. Näyttelyn yhteydessä oli samalla mahdollista tavata henkilöt teosten takana sekä perehtyä suomalaiseen kansanperinteeseen ja sankaritarinoihin teosten sekä runojen muodossa.

Kokonaisuus houkutteli kohtaamaan kansalliset juuremme ja tarjosi mahdollisuuden löytää menetelmiä joilla toteuttaa omaa luovuutta. Kokonaisuus tarjosi kattavan paketin suomalaista kansanperintöä, maailmankatsomusta, ilmaisutapoja sekä tietoa käsityöläisten elämästä nykyaikana. Kokonaisuuteen kuului 7 työpajaa:

puulusikka
muinaistekstiili
taonta
tuohi
luu
rengaspanssari
runonlaulu

Lavalla Orvokki Rosbergin ja Paula Havasteen luennot,
Tomi Kuisman runoutta, Räikkä-yhtye sekä Buhir-esityksiä

. Yhteustyössä KOKO Lahti sekä MeaManna 

Taidelauantai-ilmoitus.jpg
IMG_20180901_142145.jpg
IMG_20180901_121900.jpg
IMG_20180901_121812.jpg
bottom of page